Siirry pääsisältöön

Vinkkejä vauvahankintoihin osa 1

Oliko meillä tuollainenkin? Tuota ei ehditty edes käyttämään! Noita lauseita tuli sanottua paljon, kun vaimoni kanssa siivosimme pikku prinssin vaatekaappia ja vauvatarvikkeita varastoon. Löysimme monia paitoja minkä olemassa olosta en edes tiennyt. Näitä tuli ostettua paljon, kun pikku prinssi oli vielä masussa ja halusimme valmistautua kunnolla. Tähän tekstiin ajattelin vinkata omia ajatuksiani tuleville vanhemmille, jotka saattavat miettiä, mitä pitäisi ostaa. Tässä muutamia juttuja mitä tuli mieleen tällä kertaa. 

Vaatteista on helpoin aloittaa. Yritimme ostaa vain vähän vaatteita, sillä kuulimme useaan kertaan: "vauva kasvaa niin nopeasti, ettei ehdi käyttää kaikkea". Vaikka ostimme vähän vaatteita, siltikään kaikkea ei ehditty käyttää. Välillä tuntui pikku prinsillä olevan jokainen päivä upouudet vaatteet. Myös lahjana tuli useita bodyja ja housuja, sillä onhan ne suloisia. Monet vaatteet jota saimme oli kokoa 56, mutta yhtään isompia esim. 68 kokoa tai 74 ei saatu. Mikäli lahjatoiveita kysytään, kannattaa ehdottaa isompia vaatteita. Ettei käy niin, että joku aamu herättyänne ei ole yhtään sopivia vaatteita. Isoja vaatteita voi kumminkin käyttää aikaisemmin tai isompia sukkia. Sukkia päinvastoin suosittelen hommaamaan monia, nimittäin ne katoavat. Samalla tavalla, kuten pesukone syö aikuisten sukkia syö se vauvojen sukkia. Sukat kumminkin menevät suht pitkään. Haalareista sen verran, kannattaa tarkistaa, että vetoketju menee ihan loppuun asti. Se helpottaa kummasti. Tai vaihtoehtoisesti napit. Hyvä neuvo vaatteista ylipäätään oli 10kpl kaikkea per koko. Eli 10 bodya, 10 housut jne. Se on aika lähellä totuutta. Ja muistakaa ne kuolalaput! Pelastavat myös pienemmiltä pukluilta. 


Meidän ensimmäinen ostos pikku prinssille. Juurikin koko 56 :D


Toteamus vaatteista: Hillitse koon 56 vaatemäärää. Isompia kokoja voi heti alkuun ostaa myös. 

Seuraavaksi otetaan käsittelyyn vaipat. On olemassa housu-, teippi-, ja kestovaippoja. Mikä niiden ero on? Housuvaipat ovat kuin alushousut ja hieman saman näköisetkin. Niiden laittaminen on helpompaa isommalle lapselle ja ne pysyvät omasta mielestä paremmin jalassa. Imu housuvaipoissa ei ole niin hyvä. Entä teippivaipat? Teippivaippojen imu on parempi ja ne sopivat vastasyntyneelle paremmin. Voi olla, ettei housuvaippoja edes tehdä niin pienille. Hinnallisesti teippivaipat ovat halvempia, kun housuvaipat. Kestovaipoista minun on hieman vaikeampi kertoa. Niitä emme kokeilleet. Kestovaipat nimittäin pestään ja niitä käytetään uudellen, joka kuulostaa hieman ällöltä mielestäni. Mutta ne ovat luonnon kannalta parempi vaihtoehto, tutkimisen arvoinen asia siis. Osakestoilu on myös vaihtoehto.
Vaippoja ei kannata varastoida hamsterimaisesti, mutta niitä on hyvä olla alkuun 2-4 pakettia. Ykköskoon vaipat menevät joillain vain hetken, kun taas pienemmillä vauvoilla (esimerkiksi meidän minillä) jopa kuukausia. Halvimmat vaipat eivät välttämättä ole paras vaihtoehto herkälle iholle, ja maxi paketteja (/laatikoita) ostaessa säästää hieman rahaa.

Toteamus vaipoista: Vaippapaketteja voi ostaa varastoon muutaman. Koko 1 on alkuun lähes kaikille hyvä. Kakkoskokoa kannattaa olla myös paketti valmiina, se on sopiva ennen kuin huomaatkaan. 

Seuraavaksi ajattelin kertoa erilaisista apuvälineistä jotka auttoivat meitä paljon. Rintareppu, manduca tai kantoliina. Ne ovat loistava apu myös kodin ylläpitämistä varten. Riippuu vauvan iästä ja koosta mikä on hyvä. Meillä oli trikoinen kantoliina aluksi ja painon noustessa siirryttiin kudottuun. Molemmat oli kivoja. Rintareppu tai manduca on helpompi laittaa. Manduca on ergonomisempi, tai ainakin meillä. Niitäkin varmasti on paljon erilaisia. Joku tälläinen systeemi kannattaa ehdottomasti olla. Vauvan ollessa vaikka rintarepussa on helppo tehdä ruokaa, siivota ja jopa nukuttaa vauva. Varoituksen sanani on, että jokainen vauva ei pidä repussa olemisesta, mutta kuitenkin suurin osa pitää! Tätä olisi hyvä testata, jos saisi vaikka lainaan kaverilta. Toinen apuväline mikä auttoi meitä, oli sitteri. Niitä löytyy paljon erilaisia ja useimmat viihtyvät hyvin niissä. Meillä oli sitteri jossa oli mobile, tärinä ja musiikki mahdollisuus. Vauvamme piti siitä todella paljon ja kauan. Usein hän vain nukahti tuohon. Koliikin kannalta tämä oli pelastus. 

Toteamus välineistä: Suosittelen jonkinlaista kantosysteemiä. Sitterille myös peukku.

Ihan omaksi numeron tässä listalla saa vaunulaukku. Vaunulaukkuja löytyy niin monta erilaista, kun on käyttäjääkin. Vaunulaukkujen suhteen kannattaa olla tarkka. Meille kävi semmoinen aloittelijan virhe, että katsoimme enemmän ulkonäköön kuin sisältöön. Vaunulaukun hyviä ominaisuuksia, jotka kannattaa huomioida on tilavuus, loogisuus ja taskujen koko. Laukussa (tai vaikka repussa) tilavuus on tärkein, koska sinne pitää mahtua kaikki. (mm. varavaatteet, tuttipullot, paljon vaippoja ja ruokaa). Nämä ovat vauvan tarvikkeet, mutta vielä omat tavarat esim. lompakko, puhelin, juomapullo vievät tilaa. Tilavuus on siis ykkönen, mutta hyvänä kakkosena tulee loogisuus. 

Helppo käyttöinen sekä helposti vaunuun kiinnitettävä. Laukun muodolla ja sisällöllä on myös väliä. Meidän vaunulaukku on hutera ja sinne hukkuu kaikki. Noh, mitä voi olettaakkaan 18,90e maksaneesta tarjouslaukusta. Taskujen paikat ja materiaalit on yksi iso seikka. Vaunulaukussa ei kannata olla turhan pieniä lisätaskuja. Nyt vuoden verran ne omaavana olen huomannut niiden olevan lähes turhia. Mielummin isompia taskuja vähemmän, ettei tarvitse etsiä toiselta puolelta puhelinta ja toiselta lompakkoa. Laukun olisi hyvä olla myös vedenkestävä, koska sateen tullessa vaunun suojaa sateensuoja, mutta vaunulaukku ei kaikissa vaunuissa mahdu alle. Terveisin kantapään kautta oppinut. 

Toteamus vaunulaukusta: Vedenkestävä, isotaskuinen ja kasassa pysyvä. Miksei reppukin?

Onnea matkaan! Tässä pieni opastus aloitukseen. Mikäli haluat lisää vinkkejä, tai tulee jotain kysyttävää niin vastaan instagramissa nopeasti. Instagram on siis @kokinpoikanen. 

Unohdin mainita, että herätyskelloa ei tarvitse ostaa. Huomaatte pian..

- 2h välein heräävä Kokin poikanen


Kommentit

  1. Meillä ei sukat kadonneet. Pesin ne aina sellasessa pesupussissa, missä rintaliivitkin kuuluu pestä. Vinkkinä pienille sukille ja on itse asiassa myös kuolalapuillekin ihan kätevä 😄

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hyvästä vinkistä! Pitääpä käydä ostamassa pesupusseja. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Blogin esittely

Hei ja tervetuloa blogini maailmaan. Olen 21-vuotias isä, aviomies ja kokki. 10 päivän päästä olen myös koti-isä. Harrastan lenkkeilyä sekä chilin kasvatusta. Toivon palaavani vielä joskus nyrkkeilyn pariin.  Tulen kirjoittamaan blogissani perhe-elämästä, pojan kehityksestä ja muista arkisista asioista.  Luvassa on myös reseptejä ja muita niksejä mitä matkan varrella olen oppinut.  Toivottavasti piditte esittelystä ja jäätte seurailemaan, sillä vaimo käski kirjoittaa hyvän blogin.  -Kokin Poikanen

Isän joululahjatoiveet

Joulu alkaa lähestymään ja itselleni suuri ongelma joka vuonna on joululahjat. Joka vuosi on vaikea keksiä mitä ostaisi kenellekin. Haluaisin helpottaa teidän jouluostoksia kertomalla esimerkkejä, mitä isälle voi ostaa. Kyseessä siis Kokin poikasen spesiaali lahjalista. 1. Sukat tai alusvaatteet Sukat ja alusvaatteet ovat sellaisia mitä harva mies raaskii ostaa itse. Yleensä käytämme ne loppuun asti ja vasta pakon edestä ostamme uudet. Esimerkiksi Happy Socks  tekee hauskoja sukkia, jotka varmasti saavat isän iloiseksi.  2. Pipo tai hanskat Vaikka pipot ja hanskat kuulostavat yleiseltä lahjalta, silti se kannattaa. Jos hyvä pipo löytyy jo, miltä kuulostaisi  LED pipo  ? Hanskojen sisälle on mukava saada myös lämmikettä. Katso vaikka tämä uudelleenlämmitettävä  kädenlämmitin  .  3. Saunakiulu herkkuineen Onko lahjan saaja kova saunomaan? Kerää kiulun sisälle saunajuomia, saunahattu , pefletti ja kaikkea muuta saunakamaa. Mukaan on helppo lisätä shampoo, hoitoaine tai saippua, sillä kuk